måndag 21 mars 2011

Skoldebatten...


Efter att ha kommit en bit in i denna kurs så står det tämligen klart för mig. Internet och allt det nya med ny teknik, nätverkssiter, lärplattformar, kommunikationslösningar, nya möjligheter att samarbeta mm har inneburit (och kommer att än mer innebära) ett paradigmskifte. Skolan har inte hängt med i detta och vaknar nu, förhållandevis sent. Jag saknar dock detta ämne i skoldebatten idag. Det pratas om helt andra saker än digitalt lärande utan det är mer frågor om ordning och reda, betyg, prov, lärarlegitimation och ev. förstatligande som är i fokus. Borde vi inte satsa på digitalt lärande då vi i Sverige här kan ligga lite i framkant!?

Många saker som skoldebatten idag berör är vettiga, men jag tycker generellt att detta med digitalt lärande får alldeles för lite utrymme. Vad tycker ni?  

söndag 6 mars 2011

Hur möter vi olika målgrupper inom vux?

Jag har funderat över en sak och det är vad som kommer hända ifall vuxenutbildningen plötsligt tog ett jättekliv inom IKT och digitalt lärande... Inom vuxenutbildningen har vi en mycket mångfacetterad målgrupp. Dels har vi 20-åriga "Nathalie" som kommer direkt från gymnasiet och har en mycket hög IT-mognad, Facebookar, Twittrar och bloggar som om det vore den naturligaste sak i världen. Dels har vi 43-åriga "Maria" som är f.d vårdbiträde och tycker datorer är lite skrämmande. Skolan har hon aldrig tyckt om, hon hoppade av gymnasiet i tvåan och har nu (i början med viss ångest) sökt sig till komvux. Dels har vi 35-åriga "Ali" som kommer från ett land med väldigt kort skolbakgrund, men kämpat hårt hela vägen genom sfi men fortfarande har brister i språket, särskilt inom olika obekanta nya ämnesområden. Vi har dessutom supermotiverade "Tomasz", som blev klar med sfi steg3 på en halv termin. Enligt honom ska skola helst bedrivas enligt katederpedagogik, läraren ska stå framme vid tavlan och berätta hur det är, annars "lär man sig inget" på lektionen. Grupparbete och egna projekt är mest bara slöseri med tid.

Exemplen är påhittade, generaliserande och överdrivna, men de pekar på de mycket vitt skilda olika målgrupper som vi har på vuxenutbildningen idag. Tänk er dessa fyra personer i samma kurs. Att man måste individualisera undervisningen är självklart, men hur ger vi var och en av dessa en inlärningsmiljö som är bäst just för dom? Om man utvecklar pedagogiken enligt digitalt lärande så lär det passa Nathalie, men hur möter vi de andra målgrupperna? Jag menar att man måste gå varsamt fram för att inte tappa vissa målgrupper i sin iver att jobba med digitalt lärande, IKT och modern pedagogik inom detta. Det vore intressant att höra om någon här har erfarenheter kring ämnet att dela med sig av...?